14 Kasım 2017

Modern Tasarıma Sahip Dantel Modelleri


Dantel her kız hatta her kadın için oldukça önemli bir gelenek görenek içeriğidir. Her genç kız için çeyiz hazırlamanın en önemli ve eğlenceli zamanlarını kapsıyor desek yanlış olmaz. Çeyiz için hazırlık, bir el emeği göz nuru uğraşın gösterisi olmanın yanında ince detaylar gerektiren ve sabır isteyen bir iştir. Bu yüzden herkes yapamaz, Anadolu da dantel, bir kadının iyi bir ev hanımı olacağının göstergesi olarak kullanılmasının sebebi de bu olsa gerek. Bu danteller hem öf ve adetlerimizi devam ettirmek için birer güzel çalışma hem de evlerimiz için çok hoş görüntülerdir.
Dantel Nasıl Yapılır?
Anadolu'da hemen hemen her kadının bildiği bir el emeğidir. Gerek kendileri için, gerek kızları, gerek torunları, gerekse bir komşunun kızı için çeyiz yapmak kadınların çok fazla tercih ettiği bir yöntemdir. Günümüzde her ne kadar dev sektörler bu el işi emeklerine etki etse de bunları yok etmeyi başaramamışlardır. Anadolu'da kadınlarımız hala dantel yapma geleneğini sürdürürler. Bunu  birçok yöntemi vardır. Bunlardan bazıları şöyledir.
  • İğne ile yapma
  • Tığ ile Yapma
  • Kasnak kullanarak yapma
Dantel Kullanım Alanları
Her ne kadar sadece çeyiz için, ev dekorasyonu için yapılan bir çalışma olmuş olarak anlatılsa da günümüzde de hala geçerliliğini koruyan ve tercih edilen bir sanatıdır. Evet belki günümüzde sadece evde kullanılmak için tercih edilmiyor olabilir ama bu toplumumuzun buna olan ilgisinin azaldığı anlamına gelmez. Eski zamanlarda Anadolu'da kızların çeyizi için yapılan el işlemesiyken, günümüzde yine kızlar için gelinlik modelleri de çok fazla tercih edilen bir el işçiliğidir. Son zamanlarda büyük gelinlikler, nikah için tercih edilen dantel detaylı elbiseler, ünlü modacılar tarafından tasarlamaya başlanmıştır.
Fransız güpürlü gelinlik modelleri günümüzde kızlar tarafından çok fazla tercih edilen bir model haline gelmiştir. Anadolu'da kadınlarımız için en maliyetsiz olan, iğne ip ve el emeği ortaya konularak gelinlik çağlardaki kızlara yapmış oldukları bu hediyelik ürünler günümüzde gelinlik kullanımında maliyet gerektiren bir iş haline dönüşmüştür. Hangi dönemde olursa olsun zarifliği her daim kendini çekici kılmıştır.
İnsanlık tarihinden bu yana kadınlarımızın vazgeçemediği dantel günümüzde de her alanda kullanılmaya uygun bir motif olarak hayatımızda yerini almaktadır. Görünen o ki ilerleyen zamanlarda da teknolojik, ekonomik ve sosyal değişimler yaşamın her alanını etkilese de bazı değerler yerini korumaya devam edecektir. Bunların başında da milletimizin gelenek göreneklerinin göstergelerinden biri olarak yer alacaktır.

1 yorum:

© 2013 iPRESS. All rights resevered. Designed by Templateism