11 Ekim 2013

Okuyucularınızı Blogunuzdan Kaçırmanın 10 Yolu

Tüm blog yazarları ziyaretçilerini bloglarında daha uzun süre tutmak için çaba harcarlar. Okuyucularının blog sayfaları arasında gezinmeleri yazılarını okumaları daha doğrusu ziyaretçilerin bloga giriş yaptıktan sonra blog da vakit geçirmeleri bloggerlar için hem popülerlik hem de alexa gibi site analiz sitelerinde yükselmelerini sağlar.

Peki ziyaretçilerimizi sayfamızda daha uzun süre tutmak adına neler yapabilir? Bunu sağlayabilmek adına internette bir çok kaynağa ulaşmak mümkün. Ama önemli olan ilk bakış olduğu için ne yapmalıyız da ziyaretçilerimizin ilk bakışta hoşuna giden ve sayfalar arasında gezinmek isteyeceği bir site/blog oluşturabiliriz? sorusudur.

Ziyaretçilerimizin blogumuza girdikten sonra hemen çıkmalarına neden olan 10 etken şöyle sıralanabilir;

Büyük Resimler Kullanmak
Sayfa açılış hızımızı etkileyeceğinden boyutu büyük resimler grafikler kullanmaktan uzak durmalıyız. Hiç kimse bir sayfaya tıkladığında açılması için uzun süre beklemez. Bu herkes için sıkıcı bir durumdur. Eğer boyutu yüksek bir resim kullanmamız gerekiyorsa bunu, sayfamıza resmin küçük halini ekleyip ziyaretçilerimize resmin orjinalini görmek için tıklayınız gibi bir seçenek sunarak çözmeye çalışabiliriz.

Sayfamızda Müzik veya Video Oynatmak
Sayfa açıldığında çalan bir şarkı yada oynatılan bir videonun olduğu bir siteye girdiğinizde ne hissettiğinizi düşünün. Böyle bir siteye girenlerin %90'ı çalan şarkıyı yada oynatılan videoyu hemen kapatır. Fakat genellikle de çalan şarkıyı bulup kapatmak yerine direk sayfayı kapatmayı tercih eder. Zaten şarkı dinlemek yada video izlemek isteyen bir kullanıcının gireceği siteler bellidir.

Yanlış Şablon Kullanımı
Sayfa yapımızın kullanıcının gözüne güzel görünmesi ve kolay bir kullanımının olması çok önemlidir. Kullanıcılar sayfa içersinde rahatça gezinebilecekleri aradıklarını kolayca bulabilecekleri bir navigasyon görmek isterler. Sayfa yapısı ve içeriğinin de göze hoş gelen ve kullanıcı açısından kolayca anlaşılabilir olması önemlidir.

Yanlış Bilgi ve Kırık Linkler
Yazdıklarımızın tamamen doğru olduğundan emin olmamız imkansız. Fakat yinede yazdığımız yazıların doğruluğunu araştırmamız ve okuyucularımıza doğru bilgiler vermeliyiz. Elbette her yazdığımız doğru olamaz ama her seferinde de yanlış bilgiler içeren yazılar yazmamız bizi okuyucuların gözünde kötü duruma düşürecektir. Yazdığımız yazılara bazen kaynak göstermek yada kullanıcılarımızı başka bir yere yönlendirmeye çalıştığımızda vermiş olduğumuz linklerin çalışıp çalışmadığından emin olmayız. Kendi saylarımızda yazılarımızda bile 404 sayfa bulunamadı hatasını kullanıcılarımıza göstermememiz gerekir.

Çok Uzun Yazılar
Neredeyse hiç kimse çok konuşan birisini sevmem. Blog yazıları içinde durum buna benzer. Kullanıcılar aradıklarını kısaca anlatan ve anlamalarını sağlayan yazıları okumak isterler. Çok fazla uzun yazılmış bir yazı okuyucuyu bir süre sonra sıkacaktır ve okumaktan vazgeçecektir.

Dikkat Dağıtacak Unsurlar
Yazılarımızda ve sayfalarımızda günlük hayatta bolca kullandığımız smile'lardan uzak durmalıyız. Unutmamalıyız ki okuyucular bilgi edinmek için yazdığımız yazıları okuyorlar. Sayfamızda yada yazılarımızda bu tarz dikkat dağıtacak unsurların bulunuyor olması okuyucularımızın dikkatini dağıtacağından vermek istediğimiz mesajı tam olarak iletebilme şansımızı azaltacaktır.

Olumsuz Başlıklar
Yazı başlıkları çok önemlidir. Okuyucularımız yazılarımızı okumadan önce başlıklarına bakacaklarından yazımızı okumaları için onların dikkati çekebilecek başlıklar yazmalıyız.

Reklam Alanları
Bloggerlar yada web sitesi sahipleri için reklam alanları gelir kapısı olarak görünür. Fakat ne kadar çok reklam o kadar çok kazanç olarak bakılmaması gereken bir durumdur. Sayfamızda ve yazılarımızın arasında konumlandıracağımız reklam alanlarının fazlalığı okuyucularımızın dikkatini dağıtacaktır. Sayfalarımızda reklamların değil de içeriklerimizin ön planda olmasına dikkat etmeliyiz.

Yazı Fontu ve Renk Düzeni
İçeriklerimizde kullandığımız yazı fontlarının kolay okunabilir olması gerekiyor. Kullanıcıyı okumakta zorlayan yazı fontlarından uzak durmalıyız. Yazı fontlarının okunabilir olması kadar önemli olan da sayfalarımızda kullanacağımız renklerdir. Sayfamızdaki renkler kullanıcının gözünü yormayacak ve dikkatini renklere vermesini sağlamayacak şekilde düzenlenmelidir.

Kayıt Sayfası
Kullanıcılarınıza sitenize kayıt olmalarını istemek elbette sizin yararınıza. Fakat kimse güvenmediği bir siteye kolay üye olmaz. Kullanıcılarınızın sitenize üye olabilmeleri için onlara sitenizde onlar için değerli bir şeylerin olduğunu göstermelisiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

© 2013 iPRESS. All rights resevered. Designed by Templateism